diumenge, 3 de març del 2013

Neutrins: més ràpids que la llum?


www.eldebat.cat

Resum:

Un experiment anomenat OPERA ha demostrat que els neutrins viatgen a una velocitat d’uns pocs nanosegons superior a la de la llum. Aquest resultat ha deixat sorpresos la majoria de científics, ja que es trenca la base principal de la física. L’experiment es va dur a terme entre la seu de l’Organització Europea per a la Recerca Nuclear (CERN) i el laboratori subterrani Gran Lasso (Itàlia), separats per 730 quilòmetres de distancia.


Paraules clau:

Neutrins: partícula elemental amb espín ½ i sense càrrega eléctrica ni color.

CERN: abreviació de “Organització Europea per a la Recerca Nuclear”; és una institució que investiga sobre la física de partícules, i es dedica principalment a l’acceleració de partícules.

Oscil·lació: variació en el temps d'un medi o sistema físic, al voltant d'un punt central o entre dos o més estats.


Anàlisi:

L’objectiu de l’experiment en un principi era estudiar les característiques principals d’un tipus de partícula atómica anomenada neutrí, però en els experiments a l’accelerador de partícules van aparèixer uns resultats que va deixar bocabadada la comunitat científica. 

Fins ara, la física tenia una base principal, que era que el límit de velocitat era la velocitat de la llum, però després de veure els resultats d’aquest experiment va sorgir el dubte entre els científics. 

Com les dades són tan estranyes, els investigadors de l’experiment OPERA han volgut que es comprove el resultat reproduïnt l’experiment, ja que no es troben defectes en els càlculs. Per això, si existeix un resultat que deixa la física tan penjada, s’ha de comprovar el resultat fins a establir-lo amb tota seguretat.


Imatge del primer contacte científic amb els neutrins:



Webgrafia:

http://www.eldebat.cat/cat/notices/2011/09/els_neutrins__mes_rapids_que_la_llum_90450.php

http://ca.wikipedia.org/wiki/Neutr%C3%AD

http://ca.wikipedia.org/wiki/Fitxer:FirstNeutrinoEventAnnotated.jpg

http://ca.wikipedia.org/wiki/Organitzaci%C3%B3_Europea_per_a_la_Recerca_Nuclear

http://ca.wikipedia.org/wiki/Oscil%C2%B7laci%C3%B3

Joan Pau
CMC 1r Batxillerat
IES Alfred Ayza – Febrer 2013



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada