divendres, 30 de setembre del 2011

Te porto un fòssil de tortuga!

Ja sabeu què passa quan un “organisme” surt de la letàrgia, no? Efectivament, que li costa agafar el ritme. Doncs això és el que m'està passant ara mateix (i més, a les hores en què m'hi poso), que sembla que no trobo les paraules per encetar aquest nou blogocurs acadèmic. La falta de pràctica després de tres mesos de parada blogològica. Però no podiem deixar passar més temps: la gent m'ha arribat a parar pel carrer per preguntar-me si el bloc continua!!!
Sí, sí, continuem estant aquí. Estem vius i algun nou projecte tenim pel cap. De moment, n'avancem un, ja que aquest curs m'he proposat personalment donar més cabuda a la participació de l'alumnat. Així doncs, veureu que periòdicament l'alumnat de 1r de batxillerat de Ciències del Món Contemporani publicarà notícies científiques comentades. De moment, n'hi ha una que ja està al forn, però que encara no està cuita del tot. A veure quan acaba la cocció i estrenem la secció!
I com que continuo un poc espessa, passo a proposar-vos un repte científic (secció que comença a ser un clàssic i que mantindrem amb especial cura i molta estima). El repte, però, en aquest cas serà visual. No estava previst, de fet l'ha proposat (sense ell saber-ho) un alumne de 1r d'ESO que avui m'ha portat ni més ni menys que 3 regals (quina forma més bonica -no trobo un adjectiu més adequat- de començar el curs!) El primer estava viu, i forma part del projecte que hem començat en aquest grup i que hem batejat com a L'hàbitat del bitxo bola (engresca, eh!). Vos anirem informant de com evoluciona l'experiment – ara estem en una incipient fase de disseny. El segon obsequi ha estat una petxineta que ha entrat a formar part de la col·lecció del laboratori (gràcies, Jordi, per classificar-les en el seu moment). Crec que hi ha una foto d'aquesta col·lecció per algun menú lateral del bloc.
I ara ve el tercer regal i l'objectiu del primer repte del nou curs. Mireu atentament i a vore què hi veieu:


M'ha dit que ha trobat aquesta curiosa pedra en un barranc de Benicarló. Perdoneu, però les fotos les he fet de pressa i corrents i no hi he posat l'escala, però la llargada màxima no arriba als 10 cm. L'alumne, tot orgullós, m'ha dit: te porto un fòssil de tortuga! Jo li he comentat què en pensava però no us ho diré, com a mínim fins que no passe un temps, perquè els que heu de dir alguna cosa ara sou vosaltres. Esperem que no us coste tant com a nosaltres despertar de la letàrgia. Que torne l'activitat al bloc!

29 comentaris:

  1. Thank you Rose !!!! Menys mal que hi ha algú treballador en el planeta. Visualitze un blogany molt intens, iujuuuuuuu !!!!. Bo, xicones i xicons, ara us tocarà a vosaltres eh?. La meua gent de Miami-platja ja us espera.
    Si no t'importa Rosa, vaig a penjar la imatge del repte al costat val?.

    Una abraçada i 3,2,1,... arranquem.

    ResponElimina
  2. Hola, soc Andrea Rodríguez de 1r d'ESO B.
    Volia dir-vos que en la foto la "pedra" sembla redona però no té per què ser així, perquè abans podia tenir qualsevol altra forma i s'ha anat desgastant. Crec que podria ser una tortuga o una pedra estranya.
    Adéu i espero que algú ens done la resposta correcta.
    Gràcies

    ResponElimina
  3. Hola, soc Estel Tàrrega de 1r B d'ESO.
    Jo no crec que siga un fòssil de tortuga perquè es massa ovalat per a ser-ho, crec que pot ser un animal estinguit.
    Adéu i gràcies

    ResponElimina
  4. Hola,soc Eva Simó de 1r d'ESO B.
    Jo estic quasi segura de que no es un fòssil.Els fòssils de tortuga són allargats i quasi plans,a mes a mes,aquest si et fixes bé te tons rosatr i verds;jo no puc donar una molt bona explicació sobre el tema dels colors,espere que algú sí.
    He arribat a la conclussió de que pot ser(segons el tacte)un tros de roca sedimentaria.

    ResponElimina
  5. Hola,soy Andrei Sbarnea de 1r DE LA ESO C.
    Yo pienso que en la foto tiene restos de huellas de animales o insectos, grabadas en la piedra.
    Hace unos cuantos días mi amigo encontró esa piedra, cuando la toque estaba con sentido extraño parece una piedra difícil de encontrar.Dice el que la encontró en un camino de Benicarló posiblemente pasaba un rió por allí.

    ResponElimina
  6. Hola,soc Alex i jo crec que NO es una pedra perquè, pot ser de tortuga o d'un altre animal estinguit o que estiga a en actualitat.
    Pero... es tindria que vore millor de baix.

    ResponElimina
  7. Hola,soc Paula Esbrí de 1r d'eso c.
    Yo penso que no te perque ser de una tortuga pot sun un caragol una pitxina o un atre ser de la mar perque antiga ment el mar arribaba molt a dins en la terra,entonces no podria quin fosil d'animal podia ser

    ResponElimina
  8. Hola soy rosa urquizu de 1rB de la ESO.
    Yo creo que no es una tortuga terrestre ni acuática, porque para encontrar un fósil como ese, tiene que pasar unos años,pero no dijo que no pueda ser una piedra antigua.

    yo espero que alguien encuentre una respuesta correcta y podamos seguir el juego de investigar y saber mas cosas.

    ResponElimina
  9. Hola sóc Victòria Debernardi de 1A. Quan ens vas dir que es tractava em vaig pensar que era una pedra ... Però ara estava prestant-li una mica d'atenció i. ... la veritat no es que dir-te

    ResponElimina
  10. Hola sóc Jose Martos Marqués de 1r A
    Buscant per internet he trobat que hi ha un fosil de tortuga trobada en Mexic (Coahuila)que es bastant semblant al de la foto.Per aixo us escric la pàgina per a que ho vegeu vosaltres.

    http://paleontologianoticiosa.blogspot.com

    ResponElimina
  11. hola sóc Guillem folqué Aros gandesa ins terra alta 2nB
    i e buscat una mica de imatges i tot el que e pogut i sapareix a una tortuga peró no estic convençut del tot

    ResponElimina
  12. hola soc agustin de 1B d´eso i aixo no es un fosil de tortuga

    ResponElimina
  13. Hola soc saray paris de 1ºa i jo crec que no es un fosil de tortuga perque esta tapat per els dos costats podria ser una pedra molt extranya.

    ResponElimina
  14. hola sóc luna amaya de 1r A jo penso que no té molta pinta de es un fòssil.
    Jo sempre m'he imaginat que un fòssil no era així per això penso que no és un fòssil de tortuga és la meva opinió.

    ResponElimina
  15. soc luna amaya altra volta. lleguint les comentaris del mes companys me adonat de que estíc mol d'acord en eva simo.

    ESPERO QUE ALGU MOS DONO LA RESPOSTA CORRECTA.

    GRACIES.

    ResponElimina
  16. Hola de nou, soc Estel Tàrrega de 1rB d'ESO i després de pensa-ho molt, llegir els comentaris dels meus companys i mirar els fòssils que tinc, he arribat a la conclusió de que això no es un fòssil perquè els fòssils no tenen eixe color, solen tenir un color més claret; pot ser una pedra que algú del passat va decorar.

    ResponElimina
  17. Hola,soc Isabel Caldés de 1B d'ESO. Jo crec que si que podria ser un fosil de tortuga per les marques que hi te i per la forma que conserve.y que els costats que estan tapats se han tapat en terra.

    Adeu espero saber pronte la resposta correcta

    ResponElimina
  18. hola soc victor de 1r d'eso de miami platja el fosil no tindria que ser mes pla?

    ResponElimina
  19. hola soc Andrea Gimeno de 1a i jo crec que si que es un fosil de tortuga perque se pareix molt i te el forat per a que la tortuga traiguera el cap

    ResponElimina
  20. hola som marc i Ramon de miami platja pensem que el fosil no es de tortuga, perque tindria que ser mes rodo.

    ResponElimina
  21. hola som antonio i victor de 1r eso creiem que tendria que tindre mes dibuixos

    ResponElimina
  22. hola, soc Carmen Galán de 1r d'ESO.
    Jo crec que no es un fòssil de tortuga.
    Estic segurisima de que es una pedra i per damunt hi ha una pintura rupestre.

    ResponElimina
  23. hOLA SOC jONATHAN DE 1r A yo pieso que es una piedra que se ha hido desgastando alpaso del tiempo, por la lluvia, el agua, el viento,etc...

    ResponElimina
  24. hola soc Eloi Domenech borras i no estic segur de si es un fosil o una pedra per que he buscat fotos de fosils de tortuga i hi havien uns que es pareixien a aquest pero hi havien uns altres que no.
    lo que em pareix extrany es que este fossil pareix MOLT ben conservat.
    Ara l'estic tornant a mirar i crec que no es un fossil, perque te parts de color rosa i blanques.

    ResponElimina
  25. hola soc eloi de 1º de Eso una altra vegada.
    si la foto esta feta en l'exterior, perque el fondo es blanc com si seria en un estudio?

    ResponElimina
  26. Hola, soc Lucia Zaragoza de 1rC, la meua conclussió es que no es un fòssil de tortuga, es una pedra sedimentària que al cap de molts anys ha anat forman capes i mès capes de diferents materials, formes i colors .El que pase es que sembla un fòssil de tortuga, perque te com els dibuixets,he vist fotos peró no se semblen.

    ResponElimina
  27. Hello. Soc Vicent de Primer C d'eso aixó no es un fossil de tortuga,y si es jo crec que no es tant important perque hui en dia ni han moltes tortuges.

    O tambe pot ser una roca sedimentaria amb dibuixos rupestres.

    ResponElimina
  28. Abore yo sóc el propietari i els tons roses son de esta al calaixs del colors pero si eus fixeu bé te els forats del cap i de les potes si no fixeubos.
    A aquest any portare a la clase de cienses naturals més coses interesants el cap d´unaraya(com una manta pero chicoteta) una bertebra de balena i pedres marines.
    Adeu

    ResponElimina
  29. es una roka en colorins .

    pero molt xula

    ResponElimina