dissabte, 19 de novembre del 2011

Què passaria amb un termòmetre a l'espai?

"Hola! Bon dia!. Som la classe de 2n d'ESO A de l'Institut Escola Joan Miró (Miami Platja). Avui fa bon temps aquí a quasi tot el país i demà hi haurà pluges pel litoral, però us heu parat a pensar com és el clima a l'espai?, sent un astronauta que tindries fred o calor?. De fet, quan tinc febre, em poso el termòmetre i veig que marca 42ºC em pregunto... quina temperatura marcaria un termòmetre a l'espai?.
Estem estudiant el tema de "calor i temperatura", i entre tants estudis ens ha sorgit la pregunta. És un bon misteri que encara ningú ha pogut respondre, hahaha. Ens podrieu ajudar a contestar?. Animeu-vos a participar. Gràcies."

Ja veieu que he tornat a fer un collage amb els escrits dels alumnes per el·laborar un nou repte. Ara ja sabeu, és el vostre torn. A veure si sentim la calor de Gandesa, Peníscola, Badalona, Alzira, la Pobla,... 

Adéu xicones i xicons.

12 comentaris:

  1. No és per ser detallista, però.... en quina part de l'espai posarieu el termòmetre?

    Sefo

    ResponElimina
  2. Si pusiéramos un termómetro en el espacio más oscuro, con absolutamente nada alrededor, primero tendría que enfriarse. Esto podría tomar un muy muy largo tiempo. Una vez que se enfriara, leería 2.7 o Kelvin. Esto es a causa de los "3 grados de radiación de microondas de fondo

    Victoria Debernardi 1 d'ESO A

    ResponElimina
  3. Jo crec que: Un termometre de mercuri té un temperatura maxima de 338ºC (no digital).
    Si ens portessim un termometre de mercuri a l'espai el mercuri de dins del termometre variaria segons la temperatura que hi agi en el punt on es situi. Si per exemple esta situat a Mercuri, la temperatura extrema fará que el mercuri entri en ebullició i augmenti molt la seva pressió, d'aquesta forma, pot arribar a petar.
    Si el poséssim a plutó la temperatura mitjana seria molt baixa (-230ºC), per tant, no variaria, o bé el mercuri es congelaria.
    Natalia Calderón 2n ESO B Institut Escola Joan Miró.

    ResponElimina
  4. Bé, com que Jasmine del Joan Miró m'ha passat una il·lustració per acompanyar el text, deixarem el repte uns dies més. Així que animeu-vos que encara hi ha moltes coses a dir a partir de l'escrit del repte.
    Per cert, molt bé Natàlia i Victòria, dues situacions diferents i interessants.

    Adéu.

    ResponElimina
  5. Hola jo sóc Saray Paris i jo dic que el termòmete explotaria perque dins del termòmetre hi ha mercuri doncs com que no hi ha gravetat explotaria i els trocets que es quedarien a l'espai despres d'explotar es quedarien flotant.

    ResponElimina
  6. Se m'ha oblidat dir al meu comentari d'abans que sóc de 1ºA

    ResponElimina
  7. A veure peniscolans, vosaltres també heu d'escriure institut i lloc a banda del curs. Gracietes.

    ResponElimina
  8. Per cert, he canviat la imatge de la barra lateral del repte per una que ha dissenyat i creat Andrea Ruiz del mateix grup de 2nA. Així, molt bé, aneu agarrant el que és vostre.
    Vinga va que encara hi ha moltes coses a dir segons el plantejament que es faça cadascú.

    ResponElimina
  9. A la temperatura del cero absoluto no hay movimiento y desde él no se puede sacar calor. En ese estado todo el movimiento atómico y molecular se detiene, es la temperatura más baja posible. Todos los objetos tienen una temperatura más alta que el cero absoluto y por lo tanto emiten energía térmica o calor. El espacio interestelar casi vacío tiene temperatura ligeramente superior al 0 K.
    Beatriz Robres 1ºA Peñiscola

    ResponElimina
  10. Hola jo sóc Àfrica Pérez, 2n A del Institut Escola Joan Miró, jo crec que un de termometre de mercuri explotaria perquè no hi ha grabetat a l'espai.

    ResponElimina
  11. Hola soc Isidre, ja veig que s'ha afegit molta gent des de que jo venia per aquí. Com ja han dit tot depèn d'on estiga el termòmetre, però suposo que la pregunta es refereix a l'espai buit fora de qualsevol atmosfera i en aquest cas no es pot parlar de temperatura ja que la temperatura sols es pot aplicar a la matèria i la velocitat dels seus àtoms, per tant si no hi ha matèria a l'espai no hi ha temperatura. Però com la pregunta diu que quina és la temperatura que marcaria el termòmetre, i el termòmetre si que es matèria, la velocitat dels àtoms del termòmetre no es veurien afectades per la temperatura de la matèria que el envolta, per que no hi ha, però com ja han dit, si per les microones de fons producte de la creació de l'univers amb el Big Bang que farien que la matèria del termòmetre tinga una temperatura de 2,7 Kèlvins. Ara, m'agradaria veure amb quin termòmetre es vol fer aquest experiment, per que si el termòmetre es basa en el volum d'un liquid, eixe líquid (mercuri) que es solidifica als 234 Kèlvins no crec que siga tan precís una vegada estiga solidificat, i si es tracta d'un termòmetre digital no se fins a quin punt pot medir aquest tipus de termòmetre, i tampoc se fins a quin punt aguantaria la pantalla liquida d'aquest aparell. També seria un bon repte preguntar com funciona un termòmetre digital ja que aquest no es basa exactament en el mateix sistema que els de mercuri. Bé, una vegada ja he contestat això espero arribar a temps al pròxim repte i vindre per aquí més sovint. Adéu!

    IES Alfred Ayza, Peníscola

    ResponElimina
  12. Ja veig que hi ha moltes faltes d'ortografia, però resulta que quan ja tenia l'escrit quasi acabat, jo que sóc especialista en tancar les pestanyes del navegador, vaig i tanco la del bloc... He tingut que tornar a escriure el text i ho he escrit massa ràpid. O God! Whats have I done!

    ResponElimina