dijous, 27 d’octubre del 2011

Per què la mosca no s'estampa?


"Hola, som els alumnes de 2n d'ESO de l'Institut Terra Alta (Gandesa). Fa dies que a la classe de ciències de la Cinta va sorgir una pregunta curiosa mentre estudiàvem el moviment. No us heu preguntat mai com  una mosca que va volant dins d'un cotxe que va a 120 km/h s'aguanta al vol si en realitat no pot volar a tanta velocitat?. Per què no s'estampa (empotra, empastra,...) contra el vidre?. Com pot volar?. També tenim el dubte... si el cotxe frena, nosaltres ens movem, però a la mosca que li passa?, es queda quieta?. 
I per això hem tingut la idea de preguntar-ho aquí, a veure si vosaltres ho podeu resoldre i ens oblidem ja, que pobra mosca... la tenim agotada de tanta volta. 
Esperem que ens doneu una bona resposta, ens donarà una bona alegria. Gràcies."

Aquesta és la unió per fragments de 8 o 9 textos diferents (il·lustració inclosa) dels alumnes de Gandesa. Jo sols he fet copiar i pegar, no he afegit res. 
Ja veieu que açò ja no para, i crec que Rosa, Cinta, Carme, Manolo, Pedro, jo... i qualsevol altre profe de ciències que participe al bloc, estaran molt contents de veure que vosaltres, alumnes de diferents instituts, que ni tan sols es coneixeu comenceu a agarrar el bloc pel mànec. Perquè li faltava el més important, la vostra participació. Així que ara que l'heu agafat, no el solteu. Llegiu, proposeu, comenteu, critiqueu, ... però estigueu, que ve l'hivern i farà fred per quedar-nos sols. 

Fins ara.


10 comentaris:

  1. Hola soc Guillem Folque Aros IES TERRA ALTA jo trobo que el que passa és que quan el teu carro pren velocitat, tot el que dins d'ell també va a la mateixa velocitat, incloent l'aire, fes la prova saltant cap a fora mentre l'acte va en moviment veuràs que sortiràs acomiadat i rodant cap endavant, això és perquè tens certa velocitat. Llavors si l'aire que va dins del teu cotxe té velocitat, quan la mosca entra, immediatament pren la mateix triga velocitat que la interlocutòria i que l'aire.
    Havia coses que no s'avia però ho he pogut fer ;D

    ResponElimina
  2. soc Eloi Domenech de primen d'ESO del IES Alfred Ayza i jo crec que una mosca te molta força en les ales i les pot menejar molt rapid, per aixó no s'estampa

    ResponElimina
  3. Hola Rosa.Soc Isabel Caldés Riba de 1B.La mosca no s'estampa contra el cristal perque tot el que esta dins del cotxe es meneja a la mateixa velocitat.Quan el cotxe frena la mosca igual es meneja com nosaltres pero no ens donem conte

    ResponElimina
  4. Hola,soc Carmen Galán Ayza de 1ºA d'ESO del IES ALFRET AYZA.
    El cotxe cuant va a 120K/H.No ens adonem de que va a eixa velocitat dins de cotxe i nosaltres no ens movem llavors,crec que una mosca tampoc.
    I cuant frena li deu passar el mateix que a nosaltres(que es mou).

    ResponElimina
  5. Hola,soc Lucia Zaragoza de 1º C d'ESO del IES Alfred Ayza.
    Nosaltres cuant un cotxe va a 120km/h no ens adonem i la mosca tampoc perque dins l'aire del cotxe no es menetje.Cuant el cotxe frene a natros no ens pase res perque portem el cinturó i la mosca te un sentit que com esta al vol sap on no te que estamparse.

    ResponElimina
  6. Hola, soc Pol de 3r ESO del IES Santiagui Coloma, jo crec que si la mosca esta al vol no te cap perill, i meng al meu, que vaig en una limusaina, i sempre que veiem els meus amics i jo una mosca li oferim vi, jajajajaja

    ResponElimina
  7. Alumnes de Rosa de l'any passat14 de novembre del 2011, a les 18:29

    Volem la respostaaa!!!

    ResponElimina
  8. No seguiu massa el bloc, no? TEniu la resposta en l'entrada següent, que porta per nom: LA MOSCA NO S'ESTAMPA PERQUÈ...
    Ai, ai, Marieta i companyia!

    ResponElimina
  9. Hola soc Marc de 2n A de l'IES Terra Alta, i jo crec que la mosca no s'estampa perquè com que té menys massa fa que hi hagi menys inèrcia.

    ResponElimina