dijous, 31 de març del 2011

Cara o creu?. Mmm... canto.

Açò no estava programat, però el senyoret Àngel Jurado de 1r ESO de l'IES Montserrat Roig de Sant Andreu de la Barca (Barcelona) ha aportat una dada en l'anterior repte que com ja he dit, jo desconeixia. Àngel ha sugerit que el mateix iode radiactiu (iode-131) contra el que lluiten les autoritats del Japó per la seua capacitat de provocar càncer de tiroides, s'utilitza també per curar-lo. És fantàstic, no?.
Doncs aquest és el nou repte xicones i xicons, És cert que el iode-131 produeix càncer però també s'utilitza en el tractament? I per què?

Jo pensava que si tiraves una moneda a l'aire, o bé era cara o bé creu, però... també està el canto.

Sí senyor Àngel, gran aportació.

4 comentaris:

  1. El iode-131 és un isòtop radioactiu que allibera partícules beta (electrons) i s'ha comprovat que la concentració de iode-131 en el tiroide provoca càncer de tiroide.
    El govern japonès ha distribuït píndoles de iode a la població de l'àrea afectada que contenen iode-127 estable, que no produeix càncer. Quan es prenen aquestes píndoles, el cos absorbeix el iode estable fins a un nivell que impedeix o limita l'absorció del iode-131, de manera que ajuda a prevenir el risc de càncer tiroïdal. Un altre fet rellevant sobre el iode-131 és que el seu període de semidesintegració (el temps en què la meitat es desintegra fins l'estabilitat) és de tan sols 8 dies, la qual cosa vol dir que després d'aproximadament tres mesos pràcticament tot el iode-131 radioactiu es hauria desintegrat del tot.
    Pel que fa a la teràpia de iode radioactiu I-131 (també anomenat radioiode I-131) és un tractament per a l'activitat excessiva de la glàndula tiroide, una afecció anomenada hipertiroïdisme Quan s'empassa una petita dosi d'I-131, el mateix és absorbit cap al torrent sanguini en el tracte gastrointestinal i és concentrat des de la sang per la glàndula tiroide, on comença a destruir les cèl lules tiroïdals canceroses de la glàndula.

    ResponElimina
  2. Molt bé, Meritxell. T'haviem enyorat a l'anterior repte, però aquest l'has començat amb força. Que passe el següent i aporte alguna cosa nova o pose en dubte altra. Au.

    ResponElimina
  3. Bé, com veig que ningú més s'anima i ha passat setmana i mitja, anem a tancar el repte que Meritxell ja ha explicat prou bé. Resumint, el que fan en la teràpia contra el càncer és donar una dosi controlada i localitzada de I-131 per destruir les cèl·lules canceroses. De totes formes hi ha països que no apliquen la radioteràpia.
    Ale gentola.

    ResponElimina
  4. En quin curs està Meritxell? El cas és que els he enllaçat el repte als meus alumnes de 1r de Batxillerat de CMC i:

    1r. Han dit que som uns frikis, tu per fer aquest bloc i jo per posar-lo a classe com a font d'informació.

    2n. Ni idea de resoldre el repte.

    Quanta feina em queda per fer!

    Enhorabona.

    ResponElimina