dijous, 31 de març del 2011

Resposta al sismògraf que no funciona

Bo, al final he decidit contestar aquest repte com una entrada per enllaçar-vos millor alguns materials.
Com us va dir Rosa, al produir-se el sisme s'allibera energia en forma d'ones sísmiques que es propaguen en totes direccions (com el so). Això sí, algunes van per la superfície solament (són les que causen més danys) i les altres (ones P i S) viatgen travessant el planeta pel seu interior. Les ones P (primàries) com el seu nom indica són més ràpides i travessen tant sòlids com líquids. Les ones S, que arriben un poc més tard, no poden travessar medis líquids (com el nucli extern de la Terra).
Però això sí, els dos tipus d'ones no viatgen en línia recta, sinó que van desviant-se per la refracció a mesura que travessen materials diferents (pensa en el típic efecte òptic del llapis que està mig dins d'un got d'aigua). Tota eixa refracció fa que és produeixca una zona on no arriben les ones P (zona d'ombra) entre els 103º i els 142º respecte del focus, i una altra zona d'ombra per a les ones S entre els 103º i els 180º.

Ara segur que us podeu imaginar la resposa, no?. Sí, sí, l'observatori de les Illes Canàries es trobava dins de la zona d'ombra per a aquest terratrèmol i per tant, les ones P i S directes no van arribar.
Per últim sols dir-vos que hem simplificat el tema de les ones sísmiques per a què s'entenga, però a voltes les ones es reflecten també i fan alguna coseta més rara, però les ones P i S directes viatgen tal cual us he explicat abans. Mireu el vídeo resum que s'enten molt bé, amb la versió complicada inclosa després (encara que no enteneu l'anglés amb les imatges també es compren).


Bé, si teniu algun dubte ens ho pregunteu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada