dilluns, 22 de novembre del 2010

Caragol treu banya... la, la, la, la, la!

Hola, gent, com va la ciència?
La setmana passada es va celebrar la setmana de la ciència, i no és que aquí no la vulguem celebrar, sinó que l'estem celebrant totes les setmanes, gràcies a l'interès que demostreu i a la vostra participació (de la que estem molt orgullosos!). Esperem continuar celebrant-ho!
Bé, sense més preàmbuls, ja està aquí el repte d'aquesta setmana! I tornem un poc als orígens. M'explico: us tocarà “experimentar” per a arribar a la resolució del repte, patint-ho (o no) en les vostres “carns”. La pregunta és: en quin temps pot un caragol recórrer la distància que hi ha entre la finestra del bar i la paret d'enfront del pati de l'institut? Li suposem una velocitat constant i una trajectòria recta (moviment rectilini i uniforme). Els més espavilats ja hauran comprès que aquest repte està dedicat a l'alumnat de 2n d'ESO, que estan estudiant cinemàtica en aquests moments.
Pot contestar tot el món, com sempre i, per tal de no excloure ningú, siga habitant habitual del centre o no, poden haver condicions alternatives: temps que invertirà el caragol per a creuar un camp de futbol reglamentari, temps que li costaria d'acabar una marató...
No oblideu explicar el procediment seguit per a resoldre-ho ;-)
Au, a mesurar i calcular!

7 comentaris:

  1. Una pregunta quan mesura la distancia de la finestra del bar a la paret? Ho vols que ho medim en un metro? ¬¬

    ResponElimina
  2. Com sempre, sou vosaltres qui establiu les condicions. Podeu estimar la mesura (ja sabeu com mesurar un metre aproximadament, no?), o podeu usar una cinta mètrica i precisar-ne la distància (me la demaneu, al laboratori n'hi ha algunes, tot i que seran curtes - aneu pensant com ho fareu). I potser les profes de física i química en tinguen alguna, també. Per a experimentar estem a la vostra disposició!

    ResponElimina
  3. Els d'educació física tenen una cinta mètrica de 50m. Jo la vaig utilitzar l'any passat per fer exercicis de cinemàtica amb els de 2n.

    Au.

    ResponElimina
  4. Bueno, quan estiga mesurat el pati ja ho calcularé però de moment ho calcularé amb un camp de futbol reglamentari (120 m de llarg), la formula es Temps=espai/velocitat suposant que el caragol te una velocitat màxima de 50 m/h 13,88 mm/s segons la wikipedia, es pot concluir que el que tardaria el caragol en recórrer el camp de futbol es de 2,4 km/h.

    ResponElimina
  5. Meritxell Cubells Cortés23 de novembre del 2010, a les 22:18

    He mesurat el camp i fa 93 pases i cada pasa meua fa 52 cm, per lo tant jo calcule que el pati fa 93 X 52 = 4836 cm.
    Segons l'es enciclopèdies consultades un caragol va a una velicitat entre 2.8 i 13 mm/s per lo tant anem a considerar una velocitat mitja de 7.9 mm/s, passem els 7.9 mm/s = 0.79 cm/s.
    v = s/t ; t = s/v = 4836 cm : 0.79 cm/s = 6121.52 s = 1.7 h.
    Llavors li costa 1 h 42 min.

    ResponElimina
  6. Molt bé de moment als pensadors, però vaig a fer la punyeta un poquet val?. Per què no corroboreu la informació de la viquipèdia vosaltres mateixos?, vull dir, agarreu un cargol i mesureu en primera persona la velocitat. Dóna igual si el vostre cargol s'allunya de la mitjana. Aquesta és la part més divertida del repte, i us la esteu botant. Au neogrecs.

    ResponElimina