dijous, 2 de juny del 2011

Bacteris antisistema i assemblees intestinals


"Potser no siga una bona idea que un mateix s'interesse massa pels seus microbis. El gran químic i bacteriòleg francés Louis Pasteur va arribar a interessar-se tant pels seus que examinava críticament cada plat que li posaven davant amb un cristall d'augment, un costum que com suposareu, no li va proporcionar moltes invitacions repetides a sopar"

"Breve historia de casi todo"
Bill Bryson

- Atenció, atenció !!!. Xicones, xicons, cogombres, bacteris, intestins,..., l'assemblea és a punt de començar. L'ordre del dia es reduirà a un sol punt, el problema dels cogombres amb Escherichia coli O104:H4.
Per favor, el portaveu de la comissió de bacteris expose els seus arguments .
- Des del col·lectiu de bacteris i bactèries intestinals E. coli no responem de les fatals accions que el grup de bacteris antisistema està provocant. I ens agradaria recordar que seguirem ocupant els vostres budells en pau i simbiosi, intercanviant necessitats i recolzant-nos mutament. Ah!!! i per favor, esperem que no hi haja per part de les autoritats un ús excessiu d'antibiòtics d'ampli espectre, ja què aquest mètode repressor ens afectaria a tots i totes i provocaria l'efecte rebot en els insurgents.
Gràcies.
- A continuació, la comissió intestinal. Endavant.
- Des de la comissió d'intestins i de intestines, i concretament des de la subcomissió de colon volem demanar assessorament jurídic i recolzament psicològic per fer front a les agressions dels bacteris antisistema que es sumen als ja antics problemes de la mala alimentació, estrenyiment,...

Bé, després de fer un poc de broma mesclant notícies d'actualitat, anem a informar seriosament del tema dels cogombres i la soca patògena (no inofensiva) de Escherichia coli. Evidentment, nosaltres us informem de tot el que envolta al bacteri.
Així, he trobat uns articles que ho expliquen molt bé. Podeu fer clic ací , ací i ara també amb les últimes notícies ací i en una entrevista molt interessant a l'investigador de la Clínica Universitaria d'Hamburgo.
Ja l'heu llegit?, aleshores ja sabeu quina inmensa quantitat de bacteris tenim dins, eh?. Doncs ací va el repte científic de la setmana, com, quan, per què entren els milions de bacteris intestinals que tenim dins del nostre cos?
De camí també us recomane el llibre del que he tret les dues cites del principi i del final de l'entrada.

Ale gent, fins la pròxima.

"Hi ha un 20 voltes més bacteris que cèl·lules al nostre cos. Des del punt de vista dels bacteris som una xicoteta part d'ells.
Com els humans som grans i llestos per fabricar i utilitzar antibiòtics i desinfectants, és fàcil pensar que hem arraconat als bacteris. No ho cregues. Potser les bacteris no poden construir ciutats i no tinguen una vida social interessant, però estaran ací quan estalle el Sol. Aquest és el seu planeta, i estem en ell sols perquè elles ens permeten estar-hi"

Breve historia de casi todo
Bill Bryson.


7 comentaris:

  1. Açò canvia a cada hora. Encara no fa dues horetes que ho havia penjat... Bé, resumint, la OMS acaba de comunicar publicament que l'Escherichia coli que està causant els problemes es tracta d'un mutant de la soca O104:H4, mai vist fins ara més resistent als antibiòtics i amb major capacitat de produir enterotoxines.

    http://www.elpais.com/articulo/sociedad/OMS/dice/cepa/causante/brote/letal/coli/tipo/desconocido/ahora/elpepusoc/20110602elpepusoc_4/Tes

    Esperarem noves notícies.

    ResponElimina
  2. Hola,

    Això de que els bactèris no tenen una vida social interessant no és del tot cert. Quan es veuen atacats pels seus enemics, els bacteriofags, lluiten junts contra ells. A més aquesta lluita es sol donar en comú entre bacteris "emparentats". O sigui que fins i tot es preocupen per la família!! Tal i com fem els humans.

    Vito bacterione, present!
    Frago

    ResponElimina
  3. Ara resulta que no és una mutació de la soca O104:H4 sinó un creuament entre aquesta i altra més llunyana. Per als que no ho sabeu, els bacteris tenen diversos mecanismes per intercanviar material genètic fins i tot entre espècies distintes (un altre dia ja parlarem del concepte d'espècie).
    És increïble que hui dia puga desxifrar-se tant ràpid el genoma d'una nova soca bacteriana, eh?

    ResponElimina
  4. Una puntualització, el gràfic sobre la contaminació dels cogombres, ja sé que no és el millor exemple, perquè es sap que no van ser el focus. Això sí, ens serveix d'exemple sobre com hauria pogut arribar a les verdures el bacteri.
    He penjat una entrevista interessant.

    ResponElimina
  5. Meritxell, Isidre, Àngel, Maria,... Ya no nos ajuntais?. Vinga vaa, que ja estem acabant el curs, no ens abandoneu ara.

    ResponElimina
  6. Meritxell, Isidre, Maria, Àngel,... ya no nos ajuntais?. Vinga vaaa, que ja anem acabant el curs, no ens abandoneu ara.

    ResponElimina
  7. Bé, aquest repte és l'únic de tot el curs que ningú ha contestat. Sniff, que trist estic. Doncs no us pense dir que els bacteris entren al cos amb les primeres menjades, amb les primeres bocanades d'aire, quan som nadons, ni tampoc us diré que segurament els bacteris van entrar en principi al cos accidentalment i que poc a poc per coevolució, hem anat construïnt una relació de benefici mutu.
    Així que si voleu saber més ho busqueu i ens ho comuniqueu.

    ResponElimina