divendres, 29 d’octubre del 2010

Per què tant de roig, groc i taronja a la tardor?

Sabeu, tinc un pantaló texà de color verd aturquesat. L'altre dia me'l vaig posar, i algú em va dir que ja no era època de portar eixe color. Vaig pensar... tardor?, ah, clar!. Ràpidament, vaig tornar a l'armari a buscar un de color groc o roig, però no en tenia. No entenc massa de protocols.
La veritat és que ja tenia al cap el nou repte, Rosa me l'havia comentat: Per què les fulles canvien de color a la tardor?
Realment, aquest repte consta de dues preguntes ordenades cronològicament, ja voreu. Però anem per parts; aquesta era la primera, més senzilla, però fonamental. Així que tracteu d'explicar-ho de la forma més clara (també ortogràficament) que pugueu.

Bé, esperem els vostres comentaris. No sabeu la il·lusió que fa veure 7 comentaris al repte anterior. I a les coses sense il·lusió, l'hivern no s'acaba mai.

Per cert, vaig a seguir posant-me els pantalons verds, encara que ma mare i molta altra gent opine que és un color d'estiu.

Adeu.

9 comentaris:

  1. Aixó ho vam donar l'any passat hasta vam fer una practica al laboratori(la pigmentació de la bleda): Les fulles tenen diferents pigmentacións quan surten entra elles,roig,taronja,groc i verd en diferentes tonalitats, però el verd es veu mes que els altres colors ja que la majoria ce cel.lules de les plantes tenen cloroplastos per a fer la fotosíntesis, quan pasa l'estiu es perd la pigmentació verda i apareixen els altres colors.

    Adeu.

    ResponElimina
  2. A cadascú el que és de cadascú: la pregunta la va formular Salomé en un d'aquests patis que dediquem a parlar de ciència.
    I ara, respecte a la resposta d'Isidre (que està més que encertada): es pot completar amb el nom dels pigments grocs i taronja (que, evidentment són molt abundants en els vegetals d'aquests colors), i també amb la funció que fan en les cèl·lules vegetals.
    Així, doncs, el repte continua!

    ResponElimina
  3. El nom del pigment verd tampoc està. Va!!! que ara m'he enterat que gent d'altres instituts també ens mira. Contesteu també !!!

    ResponElimina
  4. Per ací diuen que no estem en tardor ... sinó en primavera, la primavera d'hivern!

    Un salut!

    ResponElimina
  5. Yo crec que la resposta és la que també diu Isidre i Rosa, quan va arriban l'hivern els arbres ya es preparen en la tardor, en la cual les fulles perden el color i es cauen, per què com Isidre i Rosa gràcies a la clorofil·la de les fulles i la pigmentació de color verd, en la qual té més cel·lules d'aquest color i pel la qual amb la clorofil·la es veu verda. Però quan per la tardor perd la clorofil·la i es començen a caure les fulles, la pigmentació dels altres colors pasen a ser el color que es veu en la fulla al perder la clorofil·la les fulles. La meva resposta es molt semblant que a les nombrades anteriorment, però es que crec que es!
    Angel González Jurado 1 IES Monserrat Roig

    ResponElimina
  6. Molt bé Àngel, eres el primer alumne forani que fa un comentari, i a més, molt interessant perquè has afegit el nom del pigment verd, la clorofil·la.
    Salutacions a l'IES Montserrat Roig de Sant Andreu de la Barca.

    ResponElimina
  7. Gràcies, espero inpacientment la resposta del repte, fins ara!
    Àngel González Jurado 1r d'ESO IESmonserratroig
    Sant Andreu de la Barca.

    ResponElimina
  8. Bé. Sembla que la causa és la perdua de clorofil·la en les fulles que les porta primer a canviar de color i després a desprendre's dels arbres. Això ho hagués contestat sense massa estudis que tinc, però el que ara em pregunto és.: perquè certs arbres deixen de produir clorofil·la? hibernen, com els plantígrads en el regne animal? i si és així, tampoc sintetitzen nutrients des de les seves arrels? I finalment, si hibernen, inicien la hibernació estacionalment (les darreres tardors han estat prou càlides)o bé quan la temperatura descendeix fins a un grau determinat?

    ResponElimina
  9. Bé, bé, açò s'anima. Demà penjarem la resposta i la segona part del repte. Amb açò vull dir que el repte no està contestat del tot, com va dir Rosa falten els noms dels pigments rojos, taronges, grocs,...
    Per altre costat, a l'últim comentari he vist que han sorgit noves qüestions, que intentarem resoldre al temps que es responga aquest repte doble.
    Ah!!!! estaria bé que els anònims es presentareu, simplement per curiositat. No tingueu vergonya.
    Fins demà.

    ResponElimina