dijous, 21 d’octubre del 2010

On s'amaga el nitrogen?

Uffff, ja estic ací. Deixa'm que agarre aire, que quasi no arribe aquesta setmana. Espera...:"agarre aire"?, ja ho tinc.
Mira al teu voltant, segur que veus molta matèria en estat sòlid, i potser part en estat líquid (si tens un got d'aigua al costat, per exemple). A més, com eres llest i els teus profes t'ho han explicat, encara que no la veges, saps que també estàs envoltat de matèria en estat gasós (si no em creus agarra un ventall i voràs com al moure'l notaràs una certa resistència de l'aire). I és aquesta la paraula màgica, perquè és així com anomenem a la mescla de gasos homogènia (no es poden distingir els components) que ens envolta.
Sabem que aproximadament, el 21% de l'aire és oxigen, el 78% és nitrogen, i l'1% restant se'l reparteixen entre el vapor d'aigua, els gasos nobles, el CO2,... Tot el món sap la utilitat de l'oxigen per nosaltres, veritat?.
Ara és quan torne a l'inici. Agarra aire i aguanta'l dins 20 segons mentre segueixes llegint. El 78% de l'aire que tens als teus pulmons és nitrogen, no?. Doncs, aquest és el nou repte: Què fa el cos amb tota eixa quantitat de nitrogen? .
Ja pots soltar l'aire i pensar.

7 comentaris:

  1. El nitrogen es un gas inert inolor i insipid, la unica funció que te cuan el respirem es no respirar el oxigen pur ja que com el propi nom indica oxida i si no fora per el nitrogen el nostre cos se oxidaria molt més prompte que amb la mescla de nitrogen y oxigen. Per aixo si no hi hauria nitrogen la nostra esperanza de vida seria molt baixa o ninguna.

    Adeu!

    ResponElimina
  2. A se me ha olvidat dir el que passa amb el nitrogen, el que passa es que el tornem a expulsar ;)

    ResponElimina
  3. Només per a fer reflexionar a Isidre: per què als malalts d'insuficiència respiratòria els posen mascaretes d'oxigen (si no és pur, poc li falta!)? Si tan perillós fos pel potencial oxidant de l'oxigen, no ho farien, no?
    I per si serveix de pista (o embolicar-ho més, no sé): què passa quan un submarinista no fa bé la descompressió?
    Ah, i aprofito per animar a tots aquells que sabem que ens seguiu (amics de profes, amics d'alumnes, mares i pares d'alumnes, personal no docent...) a que hi digueu la vostra. Tota aportació acaba derivant en converses interesants!

    ResponElimina
  4. Tú mateixa ho has dit,"insuficiencia respiratoria" si no seria pur, seria el mateix que sense la mascareta...

    Adeu!

    ResponElimina
  5. No vaig a donar la resposta encara, però algunes pinzellades sí. Primer, no tot ha de tenir una funció; segon, no heu respost realment a la pregunta. Entra o no entra a la sang?
    Per cert, he dit "heu", perquè espere que també contesteu altres persones. Que una pesona conteste no vol dir que estiga bé o que no es puga explicar d'altra forma (va Meritxell, Maria,...).
    Una última coseta, les faltessssss!!!!

    El dijous o divendres la resolució. Adeu.

    ResponElimina
  6. La sang pot tenir nitrogen en forma de urea formada pels renyons, pero no sol ser molt bona ja que un nivel alt de nitrogen ureic en sang o BUN en ingles (blood urea nitrogen) eixa traducció la deduixo yo, i no se si estara malament, el nitrogen no entra a la sang per la via respiratoria ja que la sang sols agafa dels alvéols el oxigen i torna dioxid de carboni. I com que no alomillo no te una funció, que vols dir que el nitrogen esta de bulto o que, te que servir per a una altra cosa apart de que nosaltres el respiresem, bueno i no se si lo que vaig dir, de que serveix per a no respirar el oxigen pur es veritat però m'en recordo que tú ens vas dir que el oxigen ens oxida per dins al cap dels añs i que quan som vells tenim el sistema respiratori oxidat i ens costa mes respirar.

    Bueno adeu Jordi i perdona si tinc alguna falta...

    He buscat a estes pagines del wikipedia per a trobar informació:
    http://es.wikipedia.org/wiki/Nitr%C3%B3geno_ureico_en_sangre
    http://es.wikipedia.org/wiki/Pulmon#Respiratoria

    ResponElimina
  7. Hola de nou, no sabia on donar la solució però ja que el diàleg està ací el continuaré.
    Bé, abans de tot, heu de saber que la pregunteta del nitrogen és d'un alumne de 3r d'AÇÒ de Pilar de la Horadada.
    Anem per feina, vaig a intentar fer-ho assequible per als qui encara no heu donat l'aparell respiratori (1r i 2n ESO). A veure, on es vam quedar... havíem agarrat aire i el teníem als pulmons, no? Eixe aire, per arribar a la resta del cos, ha de passar a la sang (el transport públic del cos). Per situar-nos millor, l'aparell respiratori és com un arbre sec cap per avall, i és al final de les branques més finetes on els gasos passen a la sang. Aquestos llocs d'intercavi de gasos, es diuen alvèols pulmonars i tenen forma de mora. Però els gasos no poden passar així com així, sinó que necessiten estar dissolts en el líquid que recobreix l'interior de l'alvèol (com ho està l'O2 a l'aigua del mar). Aleshores, hi ha un problema, que tots els gasos no tenen la mateixa facilitat per dissoldre's al líquid (igual que el Nesquik es dissol abans que el Cola Cao). I resulta, que el nitrogen es dissol fatal, així encara que hi haja molta quantitat, sols una xicoteta part (un 4%) pot entrar dissolt a la sang. La resta torna a eixir quan espirem. El 4% que ha passat a la sang, fa un poc de turisme corporal, perquè com has dit bé Isidre, el nitrogen atmosfèric (N2) no té cap funció coneguda al cos (nosaltres assimilem el nitrogen que ens fa falta amb l'alimentació - les proteïnes).
    Bé amb açò el repte està contestat, però aquesta vegada han eixit idees paral·leles interessants.

    1) El nitrogen i els submarinistes: Els submarinistes tenen problemes amb el nitrogen quan pugen massa ràpid a la superfície, després d'haver estat submergits a prou fondària (+10m aprox.) durant una estoneta considerable (+45min aprox.). La qüestió és que al baixar dins de la mar, tots sabeu que augmenta la pressió (penseu en les vostres oïdes). Eixe augment de pressió fa que puga dissoldre's molt més nitrogen a la sang que normalment. De fet, si mireu una ampolla d'aigua amb gas quan esta tancada, no hi ha rastre de gas. Què passa quan l'obrim?, doncs que baixa la pressió de colp, i aleshores, es formen bombolletes. Ara podeu aplicar la mateixa lògica a un submarinista que puja massa ràpid, no?

    2 L'oxigen oxida: Isidre tens tota la raó en que us vaig dir això o alguna cosa semblant. El que passa és que havia de simplificar. L'oxigen atmosfèric (O2) en sí, és poc oxidant en relació a altres substàncies. S'ha d'activar en forma del que es diuen radicals lliures. Si que tens raó en una cosa respecte a l'oxigen, l'oxigen pur inspirat de forma contínuada acurtaria molt la vida del nostre aparell respiratori, però no per l'oxidació, sinó per altres problemes més complexos.

    3 No es que el nitrogen tinga utilitat per alguna cosa, sinó que en té per a moltes.

    Au xicones i xicons.

    ResponElimina