dimecres, 9 de febrer del 2011

Reptants externs


Mareeeeee, dimecres i encara no hi ha repte. Perdoneu adeptes (no hi ha res com ser optimista, jijij). La raó és que esperava una filtració exterior, ja us vaig dir dilluns que com no enviaveu reptes i la gent d'altres instituts sí, doncs.... Què us sembla?
Bé,... Be vol dir Berili?. Sí, sí,... Si?, de Silici?. Clar bacora,... Clor, Argó, Bari, Cobalt, Radi?. NOOOOOOO !!!!!,... Nitrogen, oxigen, oxigen,.... !!!. Prou,... prou,... prou,... jajajaj, prou és prou i prou.
Supose que hauràs endevinat que parlem dels elements químics de la taula periòdica, una forma d'ordenar els elements segons les seues característiques. Aquesta manera d'agrupar-los va desenvolupar-la al 1864 un rus siberià, Mendeléyev, amb una història familiar i amorosa digna de llegir en aquestos temps on l'educació es valora tant (a viquipèdia teniu una xicoteta part). Sols us diré que tenia 18 germans més, així que segur que la inspiració per agrupar i ordenar coses ja li venia de casa.
Bé, i anant per feina, com heu vist al primer paràgraf, és molt difícil trobar paraules les lletres de les quals no trobem en la taula periòdica. I això és el que ens proposa Àngel Gonzàlez des de Sant Andreu de la Barca.
Heu d'escriure cadascun de vosaltres una paraula que no es puga redactar amb "l'alfabet" de la taula periòdica. Solament això, una paraula, res més.

Àngel Gonzàlez 1r ESO B
Institut Montserrat Roig
Sant Andreu de la Barca.

Moltes gràcies Àngel. I ja avise que tinc un repte en la recambra des de Tavernes de la Valldigna.
Per cert, en el box us he deixat uns retallables per a qui vullga fer manualitats amb la taula periòdica.
Ale, a jugar al Scrabble amb la Periodic Table.


6 comentaris:

  1. Està pregunta te trampa ho que? Les úniques lletres que no hi ha a la taula periòdica son (XJV) i com no siguen sigles o alguna paraula en algun idioma estrany no crec que siga possible fer una paraula amb eixes lletres. Però si el que vols es una paraula que no tinga ninguna combinació de lletres de les que hi ha a la taula hi ha un fum... per exemple (ciència).

    Adéu!

    ResponElimina
  2. Igual no ho he explicat bé, però has de fer una paraula que no pugues fer amb l'alfabet de la taula periòdica, es a dir, si et falta una lletra d'eixa paraula ja és suficient. I revisa bé les lletres que creus que falten, no sé si estan bé.
    Au adeu.

    ResponElimina
  3. Una de les lletres que falte es la J i la paraula pot ser : jaqueta.

    ResponElimina
  4. ¡Lo tengo, lo tengo! ¡ÑOÑO!
    Bé, fora bromes. Només volia dir que no valen les paraules que comencen per ñ, que Mendeléyev no la coneixia ;-)
    Vinga, a participar que aquest és fàcil!

    ResponElimina
  5. Hola, bon dia. Doncs he mirat alguns comentaris i n'hi ha de certs i d'altres també acertats pero encara n'hi ha de més explicats del que em pensava. La resposta es J com diu mertixell, però també com diu Isidre o Rosa que me he fixat i no surt a la taula periodica la ñ si ho mirem en castellà. Totes estan correctes, ha sigut facil no?

    Àngel Gonzàlez Jurado 1RB ESO IES Monserrat Roig

    ResponElimina
  6. Ha sigut interessant, si senyor que és el més important. I per cert, si ho mirem en català, la paraula també podria ser Barça, perquè la ç tampoc està, jijiij.
    Molt bé Àngel i a veure si segueixes participant quan proposen els reptes altres alumnes.

    ResponElimina