dilluns, 7 de febrer del 2011

Resposta al repte dels constipats i el fred

En primer lloc, hem de tenir clar que fa falta el virus per a que es produïsca la infecció. És a dir, el fred per si mateix no pot provocar una grip o un refredat. Per exemple, els científics que treballen aïllats a una base a l’Antàrtida no agafen la grip si no és que tenen algun visitant que estiga contaminat amb el virus. I recordeu que a l’Antàrtida fa molt de fred!

El que ens hauríem de plantejar és si la calor elimina la possibilitat de refredar-se o només la redueix. Com que tots ens hem refredat o hem vist algú refredat a l’estiu, ens quedarem de moment amb la idea de que la calor té l’efecte de dificultar (però no impedir totalment) que ens infectem pel virus.

Arribats a aquest punt, podem pensar en dos maneres en què el fred podria intervindre: o bé augmenta la possibilitat de transmissió del virus, o bé dificulta la resposta del nostre sistema immunitari a l’ infecció. I aquí és quan comencen els nostres problemes per a resoldre el repte. De fet, la moralina (o moraleja, vaja) d’aquesta història és que la ciència encara no ens ha donat una resposta clara. Hi ha diverses hipòtesis, que han apuntat Xús i Isidre:

  1. Quan fa fred passem més temps en espais tancats plens de gent, fet que afavoriria la transmissió dels virus (no només de la grip i el refredat, també altres patògens es vorien afavorits per aquesta circumstància)
  2. Amb el fred, la nostra circulació sanguínia perifèrica disminueix, i per tant hi ha menys anticossos en llocs com les mucoses, que són la porta d’entrada preferent d’aquests tipus de virus.
  3. La combinació de baixa temperatura i humitat fan que els virus siguen més estables (més“forts”) fora del cos humà, i es mantinguen actius i amb capacitat per infectar durant més temps.
De moment, només la tercera opció té un experiment vàlid que li done una certa credibilitat. Hi ha un científic (Peter Palese) que ha experimentat amb porcs, i ha arribat a la conclusió de què temperatures superiors a 30º C o humitats superiors al 80 % fan impossible la transmissió del virus de la grip humana, i que les condicions ideals per a que es puga produir són 5º C i una humitat relativa d’un 20 a un 35 %. (http://sciencewatch.com/ana/st/h1n1/09novSTh1n1Pale/)
L’experiment s’ha fet amb porcs, i només amb el virus de la grip, no amb els del refredat, però ara mateix sembla l’explicació que té més punts per guanyar. El que passa és que encara no tenim prou dades com per a estar raonablement segurs. I dic raonablement perquè la ciència no pot donar seguretats absolutes. El que fan els científics (entre altres coses) és plantejar hipòtesis, dissenyar experiments que puguen validar-les o invalidar-les, interpretar els resultats, utilitzar-los per fer prediccions, vore si aquestes es complixen, i finalment, intentar que el coneixement obtingut explique (encara que parcialment) la realitat.

I ara mateix no hi ha prou experiments, els científics no li han dedicat prou esforços com per a tindre una explicació més completa del problema. Podria ser que les tres possibilitats (i alguna més) formen part de la solució.

El cas és que la realitat continua el seu camí, amb o sense científics estudiant-la. Si algú pensa en un experiment que puga aportar una solució al problema que hem plantejat, que no deixe de dir-ho al bloc!

Sefo

1 comentari:

  1. Molt interessant el repte i la resposta. Vaig a pujar la calefacció a 30º que mon pare està al meu costat amb una Virus Party a les mucoses que...
    Au.

    ResponElimina