dilluns, 19 de març del 2012

SANG ARTIFICIAL: ESPERANÇA I REALITAT

RESUM:

En aquest text ens informen sobre com és d'important la sang i la necessitat que hi ha d'ella , ja que salva milions de vides. Per això ens nombra grups de companyies que estan buscant un substrat de la sang. Primerament ens presenten a Polyheme (que de moment va donant bons resultants en els pacients que ho han probat), posteriorment han descobert el Homezyme (que seria ùtil en la cirurgia i en el shock hemorràgic) i per ùltim MP4 .
Per tant, el dia en que es trobe un substrat de la sang correcte, és a dir que s'haja probat i haja donat bons resultats, serà un avanç molt significatiu en medicina.

PARAULES CLAU:

SUBSTRAT: molècula sobre la qual actua un enzim.

HEMOGLOBINA: és la proteïna de transport d'oxigen que conté ferro, es troba als glòbuls rojos dels vertebrats i als teixits d'alguns invertebrats.

SANG: és la suspenció de cèl.lules en un medi aquòs, impulsada pel cor a travès dels vasos sanguinis, amb l'objectiu de distribuir oxigen i nutrients als diferents teixits així com eliminar-ne els residus. Està formada per una matriu extracel·lular líquida anomenada plasma.

HEMORRÀGIA: és l'eixida de sang fora del seu camí normal dins del sistema cardiovascular. En aquesta situació provoca una pèrdua perillosa i pot ser interna o externa.

ANÀLISI:
  • Estudi sobre trobar un substrat de la sang per a salvar moltes vides. L'objectiu és informar sobre els substitutius o substrats de la sang que s'estan trobant i probant (Polyheme, MP4, Hemozyme), ja que si es trobaria un substrat de la sang cosa que no hi ha molta i es necessària per a salvar moltes vides, passaria a ser una notícia de les més importants del últims temps en medicina.
  • L'equip que ho porta a terme:
    • Polyhema: no posa el seu creador o investigador en concret, sols posa la companyia Northfield de Evaston, en l'estat d'Illinois.
    • MP4: companyia dirigida per Robert Winslow.
    • Hemozyme: companyia Synzyme.
  • Revista científica que l'ha publicada: ha sigut en una pàgina web, “blog” (http://davidhuerta.typepad.com).
  • Mètode de treball seguit: descobrint substrats de la sang i posteriorment provant-ho a persones (especialment Polyheme, que està donant molts bons resultats de moment).
  • Conclusions: la medicina i les companyies científiques estan en ple desenvolupament per a poder buscar un substrat de la sang, que serà la salvació per a moltes persones, especialment per als accidents o hemorràgies perquè aquest substrat actua durant 24h per a estabilitzar al pacient, fins que arriba a l'hospital.
  • Abast i noves perspectives: nova perspectiva en salvar moltes vides, perquè la sang és molt important i hui en dia hi ha molt poca gent que es fa transfussions de sang sobretot pels efectes de després.



    Article trobat en la pàgina http://davidhuerta.typepad.com/blog/2011/11/sangre-artificial-esperanza-y-realidad.html. Aquesta pàgina pertany a un blog de David Huerta on exposa notícies de tot tipus i ahí és on he trobat aquesta notícia que m'ha cridat l'atenció pels temes que estem donan a classe.

    Alba Castell 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada