dimarts, 8 de març del 2011

Les dones a la ciència

Ja sé que sona a tòpic el títol un dia com hui, però us promet que aquest article i la celebració del Dia de la Dona han sigut una pseudocoincidència. La veritat és que l'altre dia vaig llegir un article preciós en la revista REDES, on es parlava d'una dona lligada a la ciència en el segle XVIII, la marquesa de Châtelet. Aleshores vaig descobrir que no es tractava sols d'un article puntual, sinó d'una secció regular en la revista. A més, al final del article es nomenava una pàgina web que dedicava a les dones i la ciència, l'autora dels articles, Adela Muñoz Páez, catedràtica de Química que treballa per al CSIC. A la pàgina tots els articles i altres materials interessants són descarregables en pdf.
Se m'oblidava, la pàgina és www.hypatia.es en honor a la famosa protagonista de la pel·lícula Àgora, que ja de pas us recomane vore com un exemple de passió per la ciència.
I amb açò, aprofite per introduir el nou repte de la setmana, nomena una dona científica i alguna aportació seua.

Com podeu imaginar hi ha moltes possibles respostes, això sí moltes menys de les esperables en una societat igualitària.

Un abraç.

4 comentaris:

  1. Madame Curie.

    Investigadora de la radioactivitat i descubridora dels elements radi i poloni. es la única dona que va obtindre dos premis Novels: un de física i un altre de química.

    ResponElimina
  2. Molt bé Meritxell, ja imaginava que tu respondries. Per cert, Nobel és amb "b". Ale, ara la resta.

    ResponElimina
  3. Dorothy Crowfoot Hodgkin;

    Va ser la primera en utilitzar rajos X per a la bioquímica. Com per exemple determinar diferents substancies amb la seua estructura tridimensional mitjançant rajos X. També va rebre un premi Nobel de química.

    ResponElimina
  4. Els traductors no funcionen, ni aqui ni a la meua pàgina, si trobes alguna solució dimeu.

    Adeu!

    ResponElimina