dimarts, 15 de març del 2011

Plafff !!!! Aquest sismògraf no funciona?



- 02:46:23 hora local de l'epicentre a 129 km de Sendai a la regió de Honsu, costa oriental del Japó.
- Profunditat del hipocentre: 31 km.
- Magnitud: 8.9
- Durada: 1 min 46 seg

A partir del moment de la fractura , s'allibera energia en forma d'ones sísmiques en totes direccions, ja siga per l'interior terrestre com per la seua superfície. Aquestes ones són detectades pels sismògrafs de tot el món, això sí més tard com més lluny del focus sísmic.

Així, a l'observatori de Hachijojima de Japó a tan sols 600km, les primeres ones sísmiques haurien de tardar 1 min 20 seg en arribar, i així ho fan.
De la mateixa forma, a l'observatori sísmic de Wild Horse Valley a Oregó (USA) a 7904 km, les primeres ones haurien d'arribar en uns 11 min 15 seg aproximadament, i també ho fan.
Per la seua banda, a l'observatori de Messejana a Portugal a uns 11065km, tal com estava previst, les primeres ones arriben uns 13 min 40 seg després de l'inici del sisme.

Però..., i ara ve el problema i el repte científic de la setmana, a l'observatori Morro de la Arena a les Illes Canàries a 12330 km de l'epicentre (sols 1200km més lluny de l'anterior), l'arribada de les primeres ones es preveia en uns 14 min 30 seg. I quina és la sorpresa?, no arriben, no. Per què?. Eixe és el repte de la setmana.

Per últim i per acabar de liar-vos més, a l'observatori de Las Campanas a Xile a 16798km, les ones arriben puntualment com s'havia previst uns 17 min 30 seg després d'eixir de l'hipocentre.

Bo, xicones i xicons, ja veieu que per a bé o per a mal, la ciència està present cada dia davant vostre, sols heu de saber mirar.

Fins prompte.







3 comentaris:

  1. Què passa? Massa difícil? Vaaaaaaaa, que el pròxim també va relacionat amb el que ha passat al Japó.

    ResponElimina
  2. Hola a tots. Voldria felicitar a Jordi pel bon treball que està fent amb el blog i a tots els que hi participen i el visiten. Vos deixe l'enllaç a una interessant activitat per a aprendre a localitzar l'epicentre d'un terratrèmol:
    http://www.didacticaambiental.com/cuadernos/geo/terremotos.pdf
    A vore si us animeu amb el repte que no és tan difícil.

    Iván.

    ResponElimina
  3. Bo, ja és hora de contestar aquest repte. Com us va dir Rosa, al produir-se el sisme s'allibera energia en forma d'ones sísmiques que es propaguen en totes direccions (com el so). Això sí, algunes van per la superfície solament (són les que causen més danys) i les altres (ones P i S) viatgen travessant el planeta pel seu interior. Les ones P (primàries) com el seu nom indica són més ràpides i travessen tant sòlids com líquids. Les ones S, que arriben un poc més tard, no poden travessar medis líquids (com el nucli extern de la Terra). Però això sí, els dos tipus d'ones no viatgen en línia recta, sinó que van desviant-se per la refracció a mesura que travessen materials diferents (pensa en el típic efecte òptic del llapis que està mig dins d'un got d'aigua). Tota eixa refracció fa que és produeixca una zona on no arriben les ones P (zona d'ombra) entre els 103º i els 142º respecte del focus, i una altra zona d'ombra per a les ones S entre els 103º i els 180º. Mireu l'enllaç http://www.netxplica.com/figuras_netxplica/exanac/geologia/sombra.sismica.arealeditores.png
    Ara segur que us podeu imaginar la resposa, no?. Sí, sí, l'observatori de les Illes Canàries es trobava dins de la zona d'ombra per a aquest terratrèmol i per tant, les ones P i S directes no van arribar.
    Per últim sols dir-vos que hem simplificat el tema de les ones sísmiques per a què s'entenga, però a voltes les ones es reflecten també i fan alguna coseta més rara, però les ones P i S directes viatgen tal cual us he explicat abans. Mireu el vídeo resum que s'enten molt bé, amb la versió complicada inclosa després.
    http://www.youtube.com/watch?v=SyzwP9zLmmY&feature=player_embedded#at=58

    Bé, si teniu algun dubte ens ho pregunteu.

    ResponElimina