dimecres, 20 de febrer del 2013

Científics troben al voltant d'un llac els fragments de la roca que va esclatar el divendres sobre Rússia

José Manuel Nieves – Madrid – A la web
 
  • Resum

    Aquest article informa que un grup de científics russos que buscaven restes del meteorit (que va esclatar a 12 km d'altitud sobre la superfície terrestre i va lliurar una gran quantitat d'energía sobre diverses ciutats russes) i no en trobaven, han aconseguit trobar-les mitjançant l'anàlisi d'algunes roques recollides al voltant del llac Chelyabinsk. Amb l'anàlisi d'aquest fragment s'ha pogut afirmar que pertany a un meteorit per la composició de les seues partícules (amb un contingut de ferro, crisòlit i sulfit). També diu que el meteorit va provocar el trencament de molts vidres, va ferir a moltes persones i que molts de voluntaris han ajudat a reparar els vidres per a que torne tot a la normalitat. Finalment, conclou dient que un grup de caçadors de meteorits ofereixen una gran quantitat de diners per un tros del meteorit i que actualment, no es pot accedir al llac a causa de que es pensa que el meteorit es troba al seu interior.

  • Paraules Clau

    Meteorit: meteoroide (cos menor del Sistema Solar) que arriba a la superfície d'un planeta a causa de que no es desintegra per complet en la atmosfera.

    Llac Chelyabinsk: llac localitzat en la ciutat de Cheliábinsk, a Rússia, on s'hi dona un clima continental.

    Crisòlit: mineral de color verdós que és un poc més dur que el quars i que es troba principalment en roques volcàniques.

    Sulfit: sals de l'àcid sulfurós que es poden utilitzar com antioxidants en la indústria alimentària.

    Partícules: conjunt d'entitats moleculars químicament idèntiques que poden tindre ells mateixos conjunts de nivells d'energia molecular en una escala de temps definida.

  • Anàlisi

    L'objectiu d'aquests científics és trobar el meteorit que va caure sobre aquesta ciutat i va causar tants desastres i el busquen al voltant d'aquest llac perquè ja s'han trobat restes menudes de meteorit i creuen que aquest està a l'interior del llac. 
    Els anàlisis químics per a determinar si era o no un meteorit els han dut a terme l'Acadèmia Rússia de les Ciències i aquest article va ser publicat a la pàgina web del diari ABC el dia 18 de febrer de 2013 per José Manuel Nieves a Madrid.
    El mètode seguit per aquests científics ha sigut: observació i deducció (van veure que el meteorit va caure en aquella zona i han deduït que encara ha d'estar allí), agafar mostres i analitzar-les (per a saber si les pedres eren meteorits o no) i publicació (han fet públic el seu descobriment). 
    Per a concluir, cal destacar que la recerca del meteorit encara no ha conclòs i que intentaràn trobar-lo per l'interior del llac (encara que aquesta recerca es troba dificultada perquè la ciutat està nevada). També s'ha de destacar que les autoritats russes no permetran la compra de trossos del meteorit als caçadors de meteorits que ofereixen una gran quantitat de diners.

  • Imatge d'algunes restes del meteorit:
 
  • Altra informació.
    Webs consultades:

    • Per a la notícia:
      - http://www.abc.es/ciencia/20130218/abci-primeros-restos-meteorito-chebarkul-201302181348.html

    • Per a les paraules clau:
      - www.wikipedia.org
      - http://enciclopedia_universal.esacademic.com/173591/cris%C3%B3lito

      Ramon Castillo
      CMC 1r batxillerat
      IES Alfred Ayza - Febrer 2013 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada