dilluns, 15 de novembre del 2010

La malària de Drogba

Atencioooooooooooó !!!!! Últim minut, corre la banda Malouda per al Chelsea, centra perfecte a l'àrea xicotetaaa, Drogbaaaa....., no li ha pegat al baló !!!! Sembla ser que no està fi el davanter. Era d'esperar, després que el club comuniqués que el jugador ha estat patint malària les últimes setmanes. I final del partit !!! .
Veritat que açò no sona a repte científic?. Doncs sí, l'altre dia, al llegir la notícia de la malària de Drogba, vaig ser conscient que la premsa necessita correctors científics més professionals. Aleshores, en qui vaig pensar?. Doncs en un conjunt de persones habituades a llegir ciència diàriament, gent que setmanalment resol dubtes científics, individus amb capacitat de redactar articles científics,... En fi, que vaig pensar en vosaltres.
Així, en aquest repte no formularé cap pregunta, sinó que us adjunte dos fragments de notícies reals (Marca i El País) amb errades científiques. Una de les notícies fa referència a la malària de Drogba, clar. L'altra no, però també necessita correcció científica. Com bé suposeu, el que volem és que trobeu les errades i les comenteu amb tots nosaltres.
En la resolució, ja veureu com posareu en evidència no sols a aquest dos mitjans.

Salut correctors i correctores.

5 comentaris:

  1. Referent a la malària, no es tracta d'un virus sino d'un paràsit.
    i un "virus bacteriológico" penso que aixo no existeix, ja que les bactèries no tenen res a veure amb els virus, hi han virus que infecten bactèries, aixi que jo diría que va morir o d'un virus o a causa d'alguna bactèria.

    Aurelia Ayza 2º Bat

    ResponElimina
  2. Ei, Aurèlia, no saps com m'alegro de "veure't" per aquí!
    Tens molta raó en dir que el "virus bacteriológico" no existeix. Ah, i els virus que infecten bactèries s'anomenen bacteriòfags.
    I, per cert, el causant de la malària efectivament és un paràsit, però... a quin tipus de paràsit et refereixes? Perquè, per exemple, als virus se'ls ha anomenat sempre paràsits intracel·lulars. Cal afinar aquesta resposta i donar una lliçó de rigor a tot el món periodístic nacional i internacional.

    ResponElimina
  3. el paràsit al que m'he referit es el Plasmodium, que es transmet d'una persona a una altra a través de la picadura d'un mosquit infectat. pel que he llegit, aquests paràsits al cos humà es multipliquen al fetge i després infecten els globuls rojos.

    Aurelia Ayza.

    ResponElimina
  4. A vore. Respecta de la primera de les notícies, la lamentable mort de l'auxiliar de l'equip SKY durant la darrera edició de la Vuelta a Espanya, crec que, a part de l'errada de considerar "virus bacteriológico" (??) hi ha també alguna errada de redacció periodística. Primer afirma que la seva dolència no té res a veure amb el "virus" que afecta la resta de l'equip i al paragraf següent s'afirma !!literalment el contrari!! Deu meu! En que quedem? No obstant suposo que l'errada és parlar de "virus bacteriológico" que és com un dir "gato perruno", perque, al cap i a la fi, els gats i els gossos tenen quatre potes, o sigui, són una mateixa cosa.
    Pel que respecta a la malària de Drogba, Patarroyo estaria fascinat de veure com un paràsit es converteix de la nit al matí en un virus. I és que en els temps que corren els futbolistes son capaços de fer autèntics miracles. No m'extranya que hi hagi qui afirmi que el futbol és la religió dels temps moderns.
    Signa.
    El berlinés.

    ResponElimina
  5. Meritxell Cubells Cortés18 de novembre del 2010, a les 21:55

    Respecte a la malaria de Drogbà, esta enfermetat no s'agafa, es contrau per mig de la pica d'un mosquit, eixe mosquit es portador d'un paràsit i este paràsit es te de controlar durant tota la vida, ja que es una enfermetat que quan es contrau no es pot erradicar.
    Respecte del "virus bacteriológico" que va produïr la mort del fisioterapeuta no existeixen tals virus, els virus son virus i les bactèries son bactèries pero este senyor va morir per una infecció bacteriana. Els virus que infecten bactèries es imposible que infecten a éssers humans, son els anomenats bacteriòfags o simplement fagos.

    ResponElimina