dimarts, 17 d’abril del 2012

Un estudi refuta que els coloms tinguen sensors magnètics per a orientar-se

RESUM:

Les aus, durant les seues migracions, segueixen rutes guiades per camps magnètics terrestres. Es pensava que les cèl·lules amb magnetita de les que consta el seu bec, són neurones sensibles als camps magnètics, la qual cosa ajuda als coloms en la seua navegació. Però investigadors han analitzat a fons aquestes cèl·lules i han demostrat que no són neurones, sinò que són macròfags.
Després d'aquest descobriment, la capacitat d'orientació de les aus, segueix sent un misteri. Alguns investigadors pensen que en un determinat lloc del bec dels coloms hi deu haver magnetoreceptors, però encara no hi ha proves de l'existència d'aquests.

PARAULES CLAU:

Cèl·lules amb magnetita: cè·lules amb la capacitat de captar els camps magnètics i ajudar a l'orientació.
Macròfags: cèl·lules del sistema immunològic implicades en la regulació de ferro en l'organisme.
Magnetoreceptors: receptors biològics que capten els camps magnètics.

ANÀLISI:

  • Sempre s'ha observat que les aus tenen un gran sentit de l'orientació, ja que durant l'any, al ser migratòries moltes d'elles, recorren milers de quilòmetres sense desorientar-se.
  • Aquesta capacitat orientativa s'havia intentat explicar a partir de la teoria que aus com el colom, tenen al seu bec cèl·lules amb magnetita que són les responsables de la gran capacitat orientativa d'aquests éssers.
  • Uns investigadors es van posar en marxa per analitzar a fons aquestes cèl·lules amb magnetita i van descobrir que en realitat es tractava de macròfags.
  • Després d'aquest descobriment, Christoph Daniel Treiber, de l'institut de patologia mol·lecular a Viena, reconeix que els mecanismes moleculars i cel·lulars implicats en la magnetosensibilitat, segueixen sent un problema científic.
  • Proves de ressonància magnètica del bec de les aus també ajuden a descartar la presència de neurones amb magnetita al bec dels coloms.
  • La teoria que els coloms poseeixen cèl·lules amb magnetita al seu bec no queda del tot descartada, ja que pot ser en algun lloc desconegut del bec dels coloms hi hagi presència de magnetoreceptors.

Aquesta notícia ha estat extreta del diari “EL PAÍS” el dia 11 d'abril de 2012. Podem trobar la notícia en aquest enllaç http://sociedad.elpais.com/sociedad/2012/04/11/actualidad/1334157792_606924.html

Dani Ferrer Lux

Ressonància magnètica del bec d'un colom.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada